tekstbureau Iris Stam

 

Hip de hand op de knip

Gezellig, die feestdagen. Maar waarschijnlijk was december ook een maand waarin je net iets te veel van alles hebt gedaan. In januari mag het wel weer wat minder. Acht bespaartips voor het nieuwe jaar.

[tip 1] Red de restjes

Ben jij ook zo’n precieze kok en gebruik je ook alleen de mooiste delen van de groente? Zonde! Bewaar de stukken die je anders in de vuilnisbak zou kieperen: bijvoorbeeld de stronkjes van broccoli en bloemkool, of de onderkant van wortel of venkel. Kook je de groente? Vang dan ook het kookvocht op. Vries alles in. Later kun je er met een toegevoegd bouillonblokje en eventueel wat uitgebakken spekreepjes een heerlijk soepje van maken. Ontdooi groenten en vocht, laat lekker doorkoken en pureer alles met de staafmixer. Oud geworden stokbrood of andere harde broodjes over? Maak ze klein en bak er in de koekenpan in olie en kruiden heerlijke croutons van.

 

[tip 2] Je zit er warmpjes bij

Met gordijnen houd je ’s avonds de kou buiten. Maar hang ze niet voor de radiatoren en doe ze overdag open zodat de warmte van de zon naar binnen kan.

 

[tip 3] (Strakke) billen op het zadel

Het is zo makkelijk: met de auto boodschappen doen, de kinderen naar crèche of school brengen, naar het werk of naar een vriend of vriendin gaan. Het is misschien een open deur, maar een fiets verbruikt alleen jouw eigen brandstof. Een stuk goedkoper en goed voor je lijf ook. Toch met de auto naar je werk en besparen op je reiskosten? Via www.toogethr.com vind je een handige carpool-app.

 

[tip 4] De paden op, de lanen in

Een park of ander groen in de buurt is niet alleen leuk als je een hond hebt. Het is ook een gratis sportschool. Lekker hardlopen of fietsen. Een personal coach of een app op je telefoon heb je niet per se nodig. Op internet staan handige schema’s voor wie met hardlopen wil beginnen, bijvoorbeeld www.run2day.nl/hardloopschema. Woon je in een flat? Neem de lekker de trap. Ook met een zware rugzak met boodschappen. Zo maak er een echte workout van! In je eigen huis: zeem de ramen en boen de vloeren wat vaker. Je gebruikt spieren die je anders niet zo gebruiken.

 

[tip 5] Een goede buur…

… leent spullen uit die hij niet elke dag nodig heeft, bijvoorbeeld gereedschap, een pastamachine, een grillpan, kampeerspullen of een ski-uitrusting. Via www.peerby.nl kun je zien wie dat in jouw omgeving doen. Nog zo’n sympathieke site is  www.gratisaftehalen.nl waar mensen hun kleding, elektronica en meubels graag aan een ander schenken. Twee linkerhanden en een kapot apparaat in huis? In een Repair Café kun je het door een aardige buurtgenoot laten maken of je daarbij laten helpen.

 

[tip 6] Tweede of derde ronde

De tijd dat afdankertjes sneu waren, is voorbij. Recyclen is het nieuwe leven. Is een vriend(in) of familielid uitgekeken op deel van zijn of haar garderobe? Vraag dan of jij nog even door de zakken voor de kledingbak mag gaan. De kans dat je er iets leuks uithaalt, is groot.

Twee rechterhanden en weinig gène? Let dan eens op wat mensen bij het grofvuil zetten. Schuurpapier, een ander verfje en nieuwe bekleding maken van dat eerst zou gedateerde meubelstuk opeens een hippe eyecatcher!

 

[tip 7] Bibliotheek in je eigen flat

Op vakantiebestemmingen zie je het steeds vaker: een kast waar reizigers de boeken achterlaten die ze gelezen hebben. De volgende vakantieganger kan er dan weer van genieten. Woon je in een gebouw met een gemeenschappelijke ruimte? Dan kun je daar hetzelfde doen. Niet alleen met boeken, maar ook met magazines en dvd’s.

 

[tip 8] Kinderopvang

Een dagje minderen met de naschoolse? Maak een deal andere ouders. Elke maandagmiddag opvang bij jullie, op dinsdagmiddag bij hen.